• Novinka

Naše Cestoviny ALAKOR- ŠPIRÁLKY

3,90 €

Alakor Naše Cestoviny Naša rodina sa už viac rokov zaoberá pestovaním prastarej pšenice Alakor na Slovensku. Kde ďalej spracovávame z nej našu múku a následne naše cestoviny. V nasledujúcom texte vám stručne oboznámime s charakteristikou a vedeckými poznatkami o pšenici Alakor ( jednozrnka, Triticum monococcum ) 

Množstvo

 

Rýchla a bezpečná platba

 

Doručenie už na druhý deň

 

Možnosť vrátenia do 14 dní

Čo to Alakor ( jednozrnka ) je ? Pšenica jednozrnná ( Triticum monococcum) je jedna z najstarších rastlín, ktorá bola domestifikovaná pred 10 000 rokmi. O tom svedčia archeologické nálezy z neolitického obdobia v Európe ( aj v Maďarsku ), v Turecku a v Egypte. Do 19.stor. sa bežne pestovala na území Rakúska – Uhorska, až do nadmorskej výšky 900 m. V nasledujúcom období bola pomaly vytláčaná šľachtenými odrodami, ktoré mali vyššie výnosy. Modernizáciou pestovania po 2.sv.vojne a s nástupom pesticídov a herbicídov sa do popredia dostala Pšenica letná ( Triticum aestivum), ďalej v texte používaný názov moderná pšenica. Práve fakt, že jednozrnka bola dočasne vytlačená z pestovania, ju ochránilo pred hybridizáciou a genetickou úpravou a zároveň jej pestovanie nie je poznačené modernými poľnohospodárskymi postupmi. Tak si zachovala svoje jedinečné vlastnosti. Čím sa jednozrnka odlišuje od modernej pšenice ? Genetickou štruktúrou proteínu ( gluténu). Základná štruktúra proteínu jednozrnky je 14-chromozómová,štrukúra modernej pšenice je 42- chromozómová. Práve vysoký počet chromozómov má negatívny vplyv na stráviteľnosť modernej pšenice, čo sa u mnohých ľudí prejavuje citlivosťou až intoleranciou na lepok ( tzv. syndróm získanej intolerancie na lepok ). Pšenica špalda má 38 chormozómov, čo značí, že nie je pôvodnou pšenicou. Najnovšie výskumy čeckých a švajčiarskych genetikov dokazujú, že špalda vznikla náhodných krížením v polovici 19.storočia. Chemickým zložením proteínu ( gluténu). Glutén ( lepok) je názov pre komplexnú skupinu aminokyselín v obilovinách. Najnovšie výskumy Dr. Angely Juhász z MURDOCH Univerzity dokazujú, že jednozrnka neobsahuje gliadíny, ktoré sú priamo zodpovedné za alergickú reakciu imunitného a tráviaceho systému u človeka. Moderná pšenisa obsahuje až 4 druhy gliadínov ( £-, β-, δ-, γ- ). Preto je jednozrnka tolerovaná pri precitlivosti a intolerancii na lepok. Vyšším obsahom bielkovín. Moderná pšenica obsahuje v priemere 10% bielkovín, jednozrnka v priemere 13 – 14 % , pri výnimočne dobrých podmienkach až 17%. Jednozrnka ALAKOR má 13,6 % bielkovín. Glykemickým indexom. Moderná pšenica má vysoký glykemický index ( vyšší ako cukor), čo negatívne pôsobí na hladinu glykémie v krvi a činnosť pankreasu. Jednozrnka má najnižší glykemický index zo všetkých obilovín, čo sa citeľne prejavuje dlhopretrvávajúcim pocitom sýtosti a hlavne tým, že ani každodenná konzumácia výrobkov z jednozrnky, napr. cestoviny, kaša, chlieb, lievance ( bez dosládzania...) nespôsobuje prírastok na váhe. Vysokým obsahom riboflavínu ( vitamín B2), vysokým obsahom selénu ( moderná pšenica neosahuje takmer žiadny), vyšším obsahom fosforu, pyridoxínu (vitamín B6), vyšším obsahom tokoferolov a vitamínu E. Prítomná kombinácia vysokého množstva riboflavínu a pyridoxínu podporuje tvorbu hormónov v kôre nadobličiek, čím sa harmonizuje ich činnosť a zvšuje sa odolnosť voči stresu. ( zdroj Wikipédia ) Až 2-násobne vyšší obsah luteínu ( vitamín A ) než moderná pšenica má pozitívny vplyv na vývin zraku u detí a kondíciu očí u dospelých. Mimoriadne vysoký obsah β-karoténu a tokoferolov ( prekurzor vitamínu E) svojou antioxidačnou aktivitoupomáha udržiavať telo vo vysokom tempe regenerácie, čo sa prejavuje mladistvým vzhĺadom a posilnením imunity a schopnosti ochrany pred škodlivým žiarením. Hlboký koreňový systém jednozrnky zabezpečuje vyšší obsah mikroelemntov v zrne. Najnovšie štúdie dokazujú alelopatický účinok koreňov – schopnosť produkovať látky, ktoré nedovoľujú burinám rásť v okolí rastliny. Preto jednozrnka je prirodzenou ekologickou plodinou. Nevýhodou jednozrnky je, že z jej múky nie je možné upiecť chlieb klasickým postupom ( čo odrádza pekárov v jej používaní). Ale je možné z nej upiecť chlieb AJ v domácich podmienkach, ideálne použitím kvásku ( chlieb je mimoriadne chutný a môžu ho konzumovať aj ľudia s intolarnciou na lepok alebo inými tráviacimi ťažkosťami). Múka je vhodná na pečenie zákuskov a nekysnutých múčnikov, ale tiež na kváskovú knedľu


Špecifické referencie

16 ďalších produktov v rovnakej kategórii: