V posledných 100 rokoch sa v dôsledku takzvaného intenzívneho poľnohospodárstva (chemické hnojivá, pesticídy) vytvoril v našich poľných pôdach výrazný nedostatok mikroelementov. Tento nedostatok mikroživín je možné sledovať v celom potravinovom reťazci. To znamená, že sa vyskytuje aj v prípravkoch živočíšneho pôvodu, v obilninách a v zelenine a ovocí. V dôsledku toho sa aj v ľudskom tele, ktoré sa nachádza v vrchole potravinového reťazca, môže vyskytovať nedostatok minerálov a mikroživín. 

Nedostatok mikroživín a minerálov v tele primárne bráni funkcii enzýmov a vitamínov. Preto aj keď konzumujeme vitamíny, ak nie je prítomný správny stopový prvok, zostanú neúčinné. Pokrok v analytických metódach teraz umožnil vykonávať merania prítomnosti prvkov vo veľmi malom množstve, ktoré potvrdzujú, že pre fungovanie živého organizmu je potrebná nepretržitá prítomnosť viac ako 80 druhov mikroprvkov a minerálov. Okrem množstva mikroelementov je tiež veľmi dôležitý ich vzájomný pomer. Narušenie prirodzenej rovnováhy, napr. požitím iba jedného alebo niekoľkých stopových prvkov môže spôsobiť príznaky nedostatku.

Telo však nemôže efektívne absorbovať akékoľvek minerály alebo stopové prvky. K tomu sú potrebné aj organické molekulárne komplexy, ktoré prechádzajú cez črevnú, aj bunkovú stenu.

Najlepšie riešenie, ako vždy, vyvinula príroda vo forme prírodných humínových látok (kyselina humínová a kyselina fulvová). Humínové látky sú tiež organické komplexotvorné molekuly, ktoré pomáhajú absorbovať mikroelementy, stimulujú produkciu energie a obranu buniek a tiež zohrávajú dôležitú úlohu pri detoxikácii organizmu.